Monday 6 February 2012

Resepi istimewa..Bambangan vs Bunga Kantan

Bahan-bahan untuk resepi  Bambangan vs Bunga Kantan ini mudah diperolehi.  


Zoom! ingin berkongsi resepi istimewa BAMBANGAN vs BUNGA KANTAN. Rasa enak sehingga menjilat jari...

Bahan-bahan:

Bambangan yang sudah dijeruk
Bunga kantan
Lada Susu (kalau mau lagi pedas, tambahkan cili padi)
Bawang besar
Minyak masak
Garam, serbuk perasa dan gula serta air
Belacan

Note: Suka hati kamurang mo guna berapa banyak...pandai-pandai la agak sendiri.

Cara-cara memasak:

Tumiskan bawang besar hingga layu. Masukkan belacan dan tuang sedikit air untuk memudahkan ia hancur. Selepas itu masukkan bunga kantan dan lada susu/cili padi. Tumiskan sekejap sebelum masukkan bambangan jeruk. Biarkan di atas api sederhana sehingga layu.

Sesuaikan rasa dengan memasukkan garam, serbuk perasa dan gula (jika mahu).

(Perlu digaul sentiasa bagi mengelakkan masakan anda hangus kecuali jika anda memasak menggunakan periuk non-stick).

Apabila sudah pecah minyak, matikan api.

Setelah agak sejuk, angkat dan hidangkan bersama nasi panas dan ikan basung goreng... asadap kangku diau..  cubalah... ahaks...

No comments:

Post a Comment