Stevia |
Liow berkata kementerian juga tidak melarang orang ramai mengambil stevia, bagaimanapun mereka yang ingin berbuat demikian, perlulah dipantau oleh doktor ataupun pakar pemakanan.
Orang ramai perlu tahu bahawa penggunaan kemanisan yang terlalu tinggi akan menyebabkan mereka terbiasa dengan tahap manis, katanya.
Beliau berkata penggunaan stevia di dalam pemprosesan makanan dibolehkan kerana kadar kemanisannya dikawal rapi.
“Kita perlu lihat cara penggunaannya, kalau gula biasa kita sudah biasa, penggunaan stevia hanya dalam pemprosesan makanan dan tidak boleh dalam penggunaan harian, tetapi kalau rakyat nak ambil, perlu pendidikan secukupnya terhadap stevia,” jelas beliau ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2013 pada persidangan Dewan Rakyat pada Khamis.
Sumber
Harian Ekspres
9 November 2012
No comments:
Post a Comment